Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Akvarell ceruzás rajzolás - Hogyan kezdjek neki?

 

Biztos vagyok abban, hogy 10 emberből 9-nek megfordult már a fejében az a gondolat, hogy „de jó lenne jól rajzolni, fantasztikus, élethű dolgokat papírra vetni”. Ha gondoltál már erre, de mindig féltél tőle vagy halogattad a pillanatot, hogy ceruzát ragadj, akkor jó hírem van! Rajzolni mindenki tud! Egy kis odafigyeléssel, a megfelelő látásmóddal és technikával bárki bátran nekivághat a rajzolásnak.

Ebben a bejegyzésben néhány apró trükköt szeretnék megosztani, hogy segítsek elindulni a rajzolás világa felé – azoknak is, akik még nem próbáták ezt a technikát, és azoknak is, akik már próbálgatják az akvarell ceruzát.

Mi az akvarell ceruza? A víz és a ceruza találkozása, aminek eredménye egy igazi színrobbanás! Szokták mondani, hogy az akvarell ceruza azért jó, mert lehet vizesen és szárazon is használni. Ez valóban így van, lehet, de nem érdemes, mert ahogy a nevében is benne van: „akvarell”. A víz hatására aktiválódnak a pigmentek és életre kelnek a csodás színek. Első lépésben szárazon megalkotjuk a kívánt rajzot, majd vizes ecsettel életre keltjük azt!

5 alapvető trükk, amiről nem árt ha tudunk:

1. Használd a megfelelő eszközöket! Egy vizes alapú technikához ne használj sima nyomtatóhoz való papírt, mert olyan hullámos lesz, mint az országút. Amire szükséged lesz a kezdéshez:
- akvarell rajzlap

- ecset, 4-es vagy 6-os méret, ha apró precíz vonalakat szeretnél rajzolni, akkor nem árt beszerezni egy 0-ás ecsetet is.

- megfelelő készlet akvarell ceruza

- referenciafotó, amit szeretnél lerajzolni

A piacon többféle márkájú ceruzából lehet válogatni, az iskolaitól egészen a profi, művész minőségig.

2. Használd a bal agyféltekédet is! Persze, tudjuk, hogy a kreativitásunkért a jobb agyféltekénk a felelős, de a kettő együtt működik igazán jól. Hogy miért? Azért, mert egy rajzot akkor fogsz tudni igazán jól elkészíteni, ha előtte tudod elemezni is! Figyeld meg, hogy milyen színeket látsz a referencia fotón. Nézd meg, hogyan esnek a rajzra az árnyékok, melyik a legsötétebb része, hol van a csúcsfény. Ebben az elemzésben segít neked a bal agyféltekéd, szóval ne hagyd magányosan szomorkodni.

3. Rétegezd a színeket! Az akvarell ceruzás tanfolyamokon sem győzöm eléggé hangsúlyozni ennek a fontosságát! Ha van egy szín, amit használsz, akkor rétegezz legalább még 2 árnyalatot ugyanabból a színből. Hogy miért? Ettől lesz gazdag és telt a textúrája. Ugyanilyen fontos, hogy árnyékolj - mindig lebegjen előtted a következő mondat: „Árnyékolás, árnyékolás, árnyékolás!”

4. Használj vizet! Találd meg az arany középutat, kell a víz, de nem az a cél, hogy eláztassuk a papírt! Mindig legyen nálad egy papírtörlő, amivel fel tudod itatni a felesleges vizet az ecsetedről. Nem kell félni tőle, hiszen ennek a technikának pontosan ez adja a lényegét, merjünk vizezni!

5. Még több árnyékolás, szárazon is! Ha megszáradt a rajzod és még mindig úgy érzed, hogy nem eléggé árnyékos, nyugodtan rámehetsz még néhány réteggel. És mivel már egyszer vizeztél, nyugodtan hagyhatod a ceruzát szárazon.

Az alábbi videókban találsz egy kis ízelítőt, hogy néz ki mindez a gyakorlatban.

A következő bejegyzésben az akvarell papírról olvashatsz. Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is, és ne felejts el feliratkozni a hírlevélre, illetve rendszeresen visszalátogatni az oldalamra további hasznos és érdekes tartalomért.

További jó olvasgatást!

Szilvi

Keresés