Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Akvarell papír, de mégis melyiket vegyem meg?

 

Ó igen, ez az a kérdés, amit induláskor én is számtalanszor feltettem magamnak. Melyik a jó papír? Melyik a jó ceruza? Ebben a bejegyzésben bemutatok néhány típusú/márkájú papírt, amit én kipróbáltam/használok.

Egy korábbi cikkben (ami itt olvasható: https://artmaniahomedecor.hu/esemenyek/blog/blog-akvarell-ceruza ) már beszéltünk arról, hogy az akvarell ceruzás technikához egy speciális, erre a célra kidolgozott papírt használjunk. Ezeknek a papíroknak a felületük enyhén érdes, több méretben, illetve vastagságban kaphatók. Amire igazán érdemes odafigyelni az a papír súlya. Egy normál fénymásoló papír súlya 80g/m2, rajzoláshoz ennél vastagabb papír szükséges.

Akvarell ceruzás rajzoláshoz használjunk 200-300g/m2 súlyú papírt. Erre azért van szükség, hogy a papír elbírja a vizet és ne kunkorodjon fel.

Az alábbi képeken, ugyanazt a rajzot, ugyanannyi víz mennyiséggel különböző súlyú papírra rajzoltam.

Már szárazon is látszik, hogy mind a 4 rajznak más a textúrája, holott ugyanazt a Faber-Castell akvarell ceruzát használtam mindegyikhez. Ha jól megfigyeljük ezeket a rajzokat, a két 300g-os is eltér egymástól, a Fabriano papíron készült rajznak sokkal gazdagabb a textúrája és az árnyékolás is erőteljesebb.

Miután elkészültek a rajzok, egymás után vizeztem azokat, ugyanazt a mennyiségű vizet használtam mind a 4 rajzon. Az eredmény a következő:

Bár a fényképen nem látszik, de a 150g/m2 papír enyhén huplis marad, míg a 300g/m2 súlyú Fabriano papírnak meg sem kottyan a víz. Ebből kiindulva, gyakorláshoz, próbálgatáshoz nyugodtan használhatjuk az olcsóbb 150g-os papírt. Amikor a végleges művet szeretnénk elkészíteni, akkor érdemes a vastagabb papírt választani.

Még egy érdekesség, hogy az akvarell papírnak létezik melegen és hidegen préselt változata is, ezeket úgy tudjuk megkülönböztetni egymástól, hogy a hidegen préselt papír enyhén érdes, míg a melegen préselt papír simább felületű. Hogy melyiket használjuk? Érdemes kipróbálni mindkettőt, mert igazából ez egyéni ízlés kérdése. Én a hidegen préselt papírt szeretem használni, mert amikor felviszem a színt az enyhén érdes felületű papírra, akkor a rajznak, amolyan rácsos hatása lesz, és nekem ez nagyon tetszik :) lásd lent:

Ezek után jön a kérdés, hogy mégis milyen márkát érdemes venni? Felsorolok néhányat és a hozzá kapcsolódó tapasztalataimat:

1. Flying Tiger – gyönyörű tömböket lehet találni kedvezményes áron. Maga a papír gyönyörű, hófehér és selymes, és talán ennek köszönhetően, a víz szinte lepereg a papírról, nem szívódik fel attól függetlenül, hogy azt írja a tömb, hogy 300g-os. Emiatt ez a papír nem igazán alkalmas arra, hogy vízzel fessünk rá vagy nagy, részletesen kidolgozott rajzokat készítsünk, a textúrája is más, nem annyira telt, mert a vízzel igazából csak tologattam rajta a festéket. Kifejezetten jó viszont emléklapokra például, amire filccel írt szöveg és kevés akvarell kerül fel, mert a textúrája miatt elegáns hatást kelt.

 

2. Herlitz - különböző írószerboltokban kapható 150g/m2-es iskolai akvarell tömbök – gyakorlásnak tökéletesen megfelelnek, nem drágák. Arra készüljünk fel, hogy ha sok vizet használunk, akkor a papír eléggé hullámossá válik és ha esetleg szeretnék még több réteg estéket felvinni, akkor többet kell várakozni arra, hogy teljesen felszáradjon a víz. 

3. Művészellátó saját márkájú akvarell tömbje A4-es méretben – teljes mértékben megfelel az elvárásoknak, jól lehet vele dolgozni, arra kell figyelni, hogy ha túl sok víz éri, akkor enyhén hullámosodik.

 

4. Fabriano akvarell tömbök – magas minőségű akvarell papírok, tökéletes választás maradandó képek rajzolásához. Árban kicsit drágább, mint az előzőek, viszont abszolút megéri ezt használni. Imádom, nekem ez a kedvencem. Több méretben és súlyban elérhető, egy dologra érdemes odafigyelni, hogy a 18x24-es kivételével nem standard méretben készül. Ez megnehezítheti, hogy képkeretet találjunk hozzá és a laminálást is az sA4-es méretig használható lamináló géppel.

Ezeken felül sok-sok más gyártójú papír is elérhető a piacon, érdemes szétnézni kipróbálgatni azokat és kiválasztani azt, ami számunka a legjobb. Egy a lényeg, legyen legalább 200-300g/m2 súlyú az a papír.

És íme egy gyors kis videó a kaktuszkáról :)

A következő cikkben a ceruzákról fogok írni, talán még fontosabb, mint a papírválasztás, mind minőségben, mind árban nagy különbségek vannak. Ha nem akarsz lemaradni róla, esetleg tetszett ez a cikk, vagy csak olyan kedved van, akkor iratkozz fel a hírlevélre.

További jó olvasgatást kívánok! :)

Szilvi

Keresés