Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Egy vászon élete az Art Mania-nál

Aki járt már nálam élményfestős foglalkozáson, az már tudja, hogy mindig van nálam egy vászon, amin bemutatom az aktuális trükköket, és amin lehet gyakorolni mielőtt élesben ráfestünk a nagy műre. Egyszer megkérdezték tőlem, hogy mit csinálok ezekkel a vásznakkal, kidobom? A válaszom erre a kérdésre: „Te jó ég, dehogyis! Újrahasznosítom” :)

Bármilyen krikszkraksz is kerül egy vászonra, azt mindig le lehet újra festeni, amennyiben akril festékről beszélünk. Attól függően, hogy milyen színek kerültek fel, válasszunk egy olyan hátteret, ami lefedi a korábbi festékrétegeket. Ha nagyon sötét színekkel dolgoztunk korábban, akkor érdemes sötétebb árnyalatokat választani. Vagy ha mindenképp világos háttérre vágyunk az is megoldható, viszont ilyenkor elképzelhető, hogy legalább kétszer vagy háromszor kell majd alapoznunk, hogy ne tűnjön át a korábbi színréteg.

Azért szeretem ezt a műveletet, mert ha még nem tudom eldönteni mit szeretnék festeni, akkor is nyugodtan előkészíthetem a hátteret. Én mindig legalább 1 éjszakát pihentetem a képet a háttér festése után, mielőtt rákerül a téma. De bevallom őszintén, volt már olyan is, hogy több mint egy hónapot pihent az a háttér, mint a mostani esetben is :)

A következő lépés az alkotás felvitele a háttérre. Ha sötét a téma, pl.: fák, hegyek, bokrok, sziluett, akkor nyugodtan elkezdhetjük az alkotást. Ha a témánk világos, színes, akkor érdemesebb a már felskiccelt mintát/témát előbb teljesen kifesteni fehér festékkel, megvárni míg megszárad, és azután elkezdeni a festést.

Így készítettem ezt a festményt is a kislányomnak. A baba arca több réteg fehér festéket kapott, mert világos és ezután került rá minimális árnyékolás. A fekete haj és a fülmelegítő egy rétegben került fel, míg a ruha is kapott egy világos alapot.

Hogy lehet-e másképpen csinálni? Természetesen lehet. A fenti egy módszer a sokból, amit én szívesen és gyakran használok. Ezzel az „újrahasznosítási” módszerrel mondhatjuk azt is, hogy nincs elrontott kép, mert teljesen újra tudjuk gondolni, és akár egy teljesen más alkotás is születhet a régi helyett :)

Keresés