Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szülő - gyermek élményfestés

Egy szülő számára mindig nagy kihívást jelent a gyermekeivel kapcsolatban, hogy olyan programokat találjon ki, amelyek lekötik a gyerek figyelmét és értéket lehet teremteni a segítségükkel, valamint, hogy minél több minőségi együtt töltött időt is jelentsen az elfoglaltság, mindkettőjük örömére.

Az élményfestés egy olyan kreatív tevékenység, amely nem igényel különösebb előképzettséget, a „művelése” közben nincs más „dolgunk”, mint belefeledkezni az élménybe és hagyni magunkat, hogy vigyen magával a lendület, amit az alkotás okoz bennünk és gyermekünkben.

Egy ilyen foglalkozáson az a nagyszerű, hogy bármelyik résztvevő tud értéket teremteni, alkotni és elmélyülni egy olyan művészeti tevékenységben, amely egyáltalán nem megterhelő, de stimulálja az agyat és rendkívüli módon fejleszti a kreatív képességeket. Nem utolsó sorban pedig remek alkalmat teremt a közös festés élménye a szülőknek vagy nagyszülőknek arra, hogy a korábbiakban nem ismert módon tölthessenek el értékes időt a gyermekükkel vagy az unokájukkal.

Az élményfestés foglalkozások valós tapasztalatként mutatták meg  számomra, hogy semmiképp nem hagyhatók ki az alkotás öröméből a gyerekek. Ezért is tartom a legnagyobb küldetésemnek azt, hogy a szülők és gyerekek közös részvételével zajló élményfestés alkalmakat helyezzem az Art Mania Rajzstúdió működésének a középpontjába.

Kreatív időtöltés = észrevétlenül zajló fejlődés

Az ember agyán belül a jobb agyfélteke felelős a kreatív gondolkodásért, az alkotóképességért és a vizuális látásmódért. Amikor azt vizsgáljuk, hogy mennyiben más a folyamatosan alkotó művészek agyi tevékenysége mondjuk egy rajzos vagy festős feladat végzése közben, mint az átlagembereké, akkor azt láthatjuk, hogy a jobb agyfélteke jóval nagyobb aktivitást mutat, sőt, a folyamatos aktívabb használat miatt jobban „megedződött”, melynek eredményeképpen a művészek agyában a szürkeállomány sűrűsége a jobb féltekén az erre alkalmas vizsgáló eszközökkel kimutathatóan nagyobb lett.

Vannak tehát olyan agyi területek és hozzájuk kapcsolható képességek, amelyeket a képzőművészet valamely ágának gyakorlása közben, mondjuk például a festés és a rajzolás révén tudunk a leghatékonyabban fejleszteni. Fokozottan igaz ez a gyermekekre, akiknél bámulatos fejlődés figyelhető meg a foglalkozások hatására.

A kreativitás fejlődésének jótékony hatásai

A kreativitás megléte egy emberben nem feltétlenül azt jelenti, hogy az a valaki képes minden helyzetben varázsütésre teljesen új dolgokat kitalálni vagy egy rendkívüli és megismételhetetlennek látszó alkotást létrehozni. A kreatív gondolkodás a mindennapi életben legtöbbször egyszerűen abban nyilvánul meg, hogy képesek vagyunk más szemszögből látni a dolgokat, mint addig, máshogy hozzáállni egy feladathoz és jobb, hatékonyabb vagy egyszerűbb megoldást találni egy problémára, amire addig, a megszokott módszereinkkel még nem sikerült.

A minőségi együtt töltött idő

Ez az összetett fogalom napjainkra kezd átmenni a köztudatba és azt a megközelítést is biztosan sokan ismerik már, amely Gary Chapman kapcsolati szakértőtől származik és egyenesen azt mondja, hogy a minőségi együtt töltött idő az egyik kifejezésmódja lehet a szeretetünknek egy másik ember felé.

Ez a gyermekekre fokozottan igaz lehet, hiszen az ő számukra létfontosságú a szülő, a szeretett felnőtt fizikai közelsége és odafigyelése. A közös alkotással eltöltött idő tehát nem csak a kreativitásra van fejlesztő hatással, hanem az érzelmi kapcsolatra is a szülő és gyermeke között. Ez nem csak üres frázis, mindenki jöjjön el és tapasztalja meg maga az eredményt!

A szülő-gyermek élményfestés előzetes tudnivalói

Sok szeretettel várjuk a gyerekeket akár már 7 éves kortól, egy szülővel vagy a nagyszülővel a közös alkotásra. Az általam meghirdetett „Együtt kreatívan!” élményfestés foglalkozások során a résztvevők páronként együtt alkotják meg a kiírásban szereplő képet. Remek lehetőség ez a közös időtöltésre, ahol a vidám hangulat garantált már az első pillanattól fogva, hiszen együtt alkotunk, a közbeiktatott szünettel és a közben elfogyasztható finomságokkal pedig még kellemesebbé tesszük az eseményt.

Az elkészült festmények azonnal elvihetők és mindig emlékeztetni fogják az alkotókat az átélt közös élményre. A festéshez minden eszközt biztosítunk, a résztvevőknek semmit sem szükséges magukkal hozniuk. Még festőkötényt is adunk, bár ennek ellenére célszerű olyan ruhában jönni az élményfestésre, amit nem kell sajnálni, ha véletlenül mégis festékes lesz. Sajnos az ugyanis tény, hogy a foglalkozásokon használt akrilfesték száradás után már nem mosható ki a textilneműkből.

Az élményfestések időtartama kb. 2,5-3 óra, amely idő alatt egy teljes festményt készítenek el a résztvevők. Olyan képekkel készülök ezekre a különleges alkalmakra, amelyek nagy örömet jelenthetnek a gyerekeknek, de a felnőtt résztvevők is élményként és kihívásként élik meg az elkészítésük folyamatát.

Ha olyan kreatív elfoglaltságot keresel, ahol gyermekeddel közösen eltölthetsz néhány órát egy varázslatos környezetben, akkor a legjobb helyen jársz! Gyertek el az „Együtt kreatívan!” foglalkozások valamelyikére, ahol a minőségi együtt töltött idő eredménye egy fantasztikus festmény lesz, amit közösen hoztok létre. Az alkotás olyan program, ami kikapcsol, feltölt és felejthetetlen élménnyel ajándékoz meg téged és gyermekedet egyaránt.

Keresés